Geografisch thema

Kleiweg

ID
14974
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14974

Beschrijving

Straat beginnend bij de Hekkestraat en eindigend bij de Galgenstraat op het grondgebied Ruiselede. De straat bestaat uit twee delen, enerzijds geasfalteerd en anderzijds onverhard. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid met de naam "Galgenstraat" en omschreven als "chemin de la rue dite Poelvoordestraet au dessus du hameau den Hekke au hameau galge". De oorspronkelijke naam Poelvoordestraat wordt vervangen door de huidige na de ruilverkaveling van 1970. De huidige naam verwijst naar de samenstelling van de bodem. De vroegere naam Poelvoorde verwees naar de aanwezigheid van meerdere achterlenen van Poelvoorde die langs deze weg gelegen waren.

Tot op vandaag een schaars bebouwde straat. Weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) als een schaars bebouwde straat en gelijkaardig tracé als het huidige. Weergave van een brugje over de Klaphullebeek, vanaf hier grondgebied Ruiselede. Het landelijk karakter is tot op heden bewaard en wordt mede bepaald door de aanwezigheid van akker- en weilanden.

  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 286.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Ferme Vanwalleghem

  • Is deel van
    Wingene


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kleiweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/14974 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.