Lammersdam

Beschrijving

Straat gelegen op de grens met Ruiselede. De westzijde van de straat ligt op het grondgebied Wingene, de oostzijde van de straat op het grondgebied Ruiselede. Beginnend bij de Hekkestraat en eindigend bij Predikherenstraat. Oorspronkelijke naam Hoogstraat na de fusie in 1976 gewijzigd in huidige naam. De huidige naam verwijst volgens De Flou naar een oud toponiem, waarvan men vermoedt dat het om het hoeden van schapen gaat.

Tussen de Veldkapellestraat (Ruiselede) en de Lammersdam ligt de "Schobbejakshoogte", een afgegraven hoogte op de "Uitkant", de uiterste noordwesthoek van Ruiselede. Op de "Schobbejakshoogte" stond de galg van de heerlijkheid Sint-Pieters Schalklede bij de toenmalige "Wytstraat" (Bruggesteenweg, grondgebied Ruiselede). Volgens De Flou komt " Scalclethe" reeds voor in 1040 en zou in Ruiselede de oudst bekende naam zijn.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de omgeving hier nog aangeduid als nog niet ontgonnen veldgebied, aansluitend bij het nabijgelegen Bulskampveld (Beernem). Indertijd bevond zich hier nabij, op grondgebied Wingene, een gehucht met dezelfde naam. Deze wordt vermeld in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) waar de huidige Lammersdam (Wingene) wordt beschreven als "Chemin du hameau Schobejakshoogte sur Wyngene au Cabaret Het Kruiske par la Chapelle dite Veldkapelleken".

Het begin van de straat is voorzien van asfalt overgaand in een kiezelweg. De bebouwing, bestaande uit lage boerenarbeiderswoningen, concentreert zich bij het kruispunt Hekkestraat / Korte Veldstraat. Aan de westzijde van de straat aanwezigheid van het natuurgebied "de Gulkeputten" en aan de oostzijde van de straat aanwezigheid van de "Predikherenbossen".

De Lammersdam ligt in het huidige Sint-Pietersveld (zie Sint-Pietersveldstraat), bij M.B. van 24/06/2002 beschermd als landschap.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Archiefnr. W/01796.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.