Rimeir

Beschrijving

Slingerende straat in de zuidwesthoek van de gemeente, tussen Bogaert en Boterhoek en vanaf de splitsing met Boterhoek de gemeentegrens met Schoonaarde (Dendermonde) volgend richting Lede en Hofstade (Aalst). Landelijke straat met verspreide bebouwing, aanvankelijk agrarische architectuur nu ook met villabouw.

Volgens historisch kaartmateriaal straat vroeger gekend als Winningstraat, rond de eeuwwisseling veranderd in Rimeirstraat daarna Rimeir. Huidige naam ontleend aan gehuchtsnaam "Riemeir" genoteerd op de kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778, en in relatie tot de nabijgelegen "Riemeir Driesch" op het grondgebied Schoonaarde.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen. Vierde reeks - Arrondissement Dendermonde, Derde deel, Wichelen, Wieze, Zele, Gent, 1893.
  • MATTHIJS P., Straatnamen van Wichelen – Deel III, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, VI, 1, 1979, p. 17-18.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena