Geografisch thema

Leenmolenstraat

ID
14985
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14985

Beschrijving

Straat met grosso modo recht tracé beginnend bij de Beernemstraat en eindigend bij de Noordakkerstraat. De straatnaam verwijst naar de hier aanwezige "Leenmolen". Op oude kaarten staat de Leenmolen aangeduid ter hoogte van de Leenzerkstraat. De molen is lang de enige bebouwing in de straat geweest. In de 18de eeuw (zie de kaart van Ferraris 1770-1778) meer bebouwing, bestaande uit vrijstaande volumes. Grote bouwactiviteiten vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. De bebouwing situeert zich vooral in het eerste straatgedeelte tussen de Beernemstraat en de Kozijnhoekstraat. Hier vooral aanwezigheid van lage arbeiderswoningen, al dan niet opgevat als eenheidsbebouwing. Bijvoorbeeld nummers 36-42, eenvoudige bakstenen lijstgevels voorzien van sierankers en bakstenen lijstje onder de goot. De ene gevel is meer uitgewerkt dan de andere. Soms voorzien van sierpleister. Tot op vandaag worden nog onbebouwde percelen voorzien van vrijstaande woningen. In het tweede straatgedeelte voorbij de Kozijnhoekstraat dominante aanwezigheid van akker- en weilanden. Aanwezigheid van verspreide hoevebouw. Nummer 55, een hoeve met sterk verbouwde losse bestanddelen ingeplant op een perceel voorzien van meidoornhaag en imposante erflindes.

 • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 287.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoning

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Dorpswoningen

 • Omvat
  Kapel Callens

 • Is deel van
  Wingene


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leenmolenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/14985 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.