Geografisch thema

Munkestraat

ID
14992
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14992

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Munkelostraat en de Heremeerstraat. De straatnaam verwijst naar het nabijgelegen Munkegoed (Munkelostraat nummer 35) waar tot de Franse revolutie het klooster van de Duinenabdij gevestigd was en waar de paters of monniken (munken) verbleven. In 1841 nog aangeduid met de naam "Muinke- en Loostraet" en in 1970 gewijzigd in de huidige naam.

De bebouwing in de straat is fasegewijs tot stand gekomen. De straat staat weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) als een schaars bebouwde straat, waarbij de bebouwing zich concentreert op de hoek met de Munkelostraat en de Hereveldstraat.

De straat wordt getypeerd door verspreide bebouwing. Concentratie van bebouwing gelegen in de kromming van de straat. Bestaande uit lage boerenarbeiderswoningen met geïncorporeerde stal, loodrecht op de straat ingeplant. Meestal grondig verbouwde lage bestanddelen (nummers 1 en 12).

  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 289.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Wingene


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Munkestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/14992 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.