Nieuwstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen Beernemstraat en Zandbergstraat. Straat aangelegd in 1898 op initiatief van brouwer Jules Vandenbrande, eigenaar van de hier te lokaliseren Zandbergmolen. Het was de eerste nieuwe straat aangelegd in het centrum van Wingene in de 19de eeuw. Nieuw aangelegd na de afbraak van een molen.

Rechte geasfalteerde straat. De straat wordt getypeerd door aaneengesloten bebouwing, fasegewijs tot stand gekomen. Volgens het kadaster zijn in 1899 drie woningen aanwezig, met name op de hoek van de Beernemstraat de herberg "De nieuwe luchtbal", een tweewoonst halverwege de straat. In de periode 1900 tot 1910 wordt melding gemaakt van zes woningen. Tussen de cafés "de nieuwe luchtbal" en "'t molenhuis" wordt de straat geleidelijk aan volgebouwd. De laatste grote stedenbouwkundige ingreep vond plaats in de jaren 1970 met de afbraak van de oude huizen op de hoek van de Zandberg- en Nieuwstraat halverwege de jaren 1970 toen het klooster "Dienstmaagden van Maria" er de eigendommen aankocht om de lagere school met een turnzaal te kunnen uitbreiden.

Straat met woon- en onderwijsfunctie. De oudste bebouwing dateert van 1898. Meestal sobere lijstgevels al dan niet met een gevelbezetting en divers materiaalgebruik. Overwegend twee bouwlagen, soms na het optrekken van de eenlaagswoning met een bijna gevelbrede dakkapel. Weinig overgebleven van de oorspronkelijk bebouwing. Tot op vandaag wijzigt het straatbeeld door de afbraak en verbouwen van bestaande panden.

Aanwezigheid van de centrumschool die een volledig bouwblok inneemt tussen de Zandbergstraat en de Nieuwstraat. Dit bouwblok is fasegewijs tot stand gekomen.

• Bisschoppelijk archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nr. C 119.
  • Heemkundige kring Ons Wingene, Fototheek.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.
  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 289.
  • LAMS L., 100 jaar Nieuwstraat, in Ons Wingene, jaarboek 2, 1999, p. 67-70.
  • PATTEEUW J., Wingene in oude kaarten van 1600 tot 1800, in Ons Wingene, jaarboek 5, 2002, p. 12-30.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie