Geografisch thema

Wettersestraat

ID
14998
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14998

Beschrijving

Van de westelijke gemeentegrens met Wetteren leidend tot de dorpsplaats of markt van Schellebelle. Onderdeel van de huidige provinciale weg Wetteren-Dendermonde teruggaand op de oude wegverbinding van Gent via Wetteren naar Dendermonde naast de rechter Schelde-oever. Als "Heerwech naer Dendermonde" aangegeven op de "Caerte ende discriptie figuerative vande gheel den Lande van Aelst" door J. Horenhault in 15(9)6 en ook aangegeven op de kaart van het Land van Aalst in A. Sanderus’ "Flandria Illustrata" van 1644. Als "Straete naar den Ruyter" aangegeven in het landboek van Schellebelle (1658-1709), verwijzend naar een huis en herberg met deze naam op de hoek met de Ertbrugstraat bij de grens met Wetteren. Thans vertonen beide straatwanden overwegend aaneengesloten bebouwing waarvan sommige uit het interbellum en voorts uit recentere tijd.

 • Rijksarchief Beveren, Oud Gemeente Archief Schellebelle, nummer 260.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Brouwerij De Ruiter en brouwershuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Is deel van
  Schellebelle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wettersestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/14998 (Geraadpleegd op )