Voorbeelden van Erfgoed Tweede Wereldoorlog

ID: 214795 | Bouwkundig element

Commandobunker schijnvliegveld Wilrijk

Klaverbladdreef zonder nummer (Antwerpen)
Commandobunker uit de Tweede Wereldoorlog, het betreft een afgeknotte kegelvormige constructie in gewapend beton met één kamer.


ID: 217127 | Bouwkundig element

Bunker Passieve Luchtbescherming

Gentpoortvest zonder nummer (Brugge)
Bunker van de Passieve Luchtbescherming, opgetrokken rond 1938 langs de Brugse stadsvesten, ter hoogte van de Gentpoortvest.


ID: 304562 | Bouwkundig geheel

Bruggenhoofd Gent

Astene (Deinze), Baaigem, Gavere, Semmerzake, Vurste (Gavere), Gontrode, Melle (Melle), Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte, Schelderode (Merelbeke), Eke, Nazareth (Nazareth), Gijzenzele, Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele), Wetteren (Wetteren)
Belgische verdedigingslinie met bunkers, tussen 1934 en 1938 aangelegd op een achttal kilometer ten zuiden van Gent, meer bepaald tussen Astene (Deinze) en Kwatrecht (Wetteren).


ID: 306075 | Bouwkundig geheel

Bunkers KW-linie Vlaams-Brabant

Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Tervuren (Vlaams-Brabant)
Deel van de verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver, gebouwd in 1939 om België te beschermen tegen een Duitse inval.


ID: 50002 | Bouwkundig element

Baileybrug over Leopoldkanaal

Boomstraatje zonder nummer (Maldegem)
De Lievebrug over het Leopoldkanaal is een Bailey-bridge, een militaire vakwerkbrug, zoals die in 1940 ontwikkeld werd door de Engelse ingenieur Sir Donald Coleman Bailey. Als strategische brug, die in enkele uren tijd moest kunnen opgebouwd worden, terug gedemonteerd, getransporteerd en terug opgebouwd worden, is de betreffende brug vermoedelijk één van de laatste resterende en nog steeds in gebruik zijnde Baileybruggen uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 57013 | Bouwkundig element

Adegem Canadian War Cemetery

Prins Boudewijnlaan zonder nummer (Maldegem)
Het Adegem Canadian War Cemetery werd aangelegd in 1945, naar ontwerp van architect Philip Hepworth en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De definitieve symmetrische aanleg met ingangspoort, centraal kruis en gedenkhal dateert van 1952-53.


ID: 59832 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument met Luikse gedenksteen

Koning Albertpark zonder nummer (Kortrijk)
Centraal in park gelegen monumentaal gedenkteken naar ontwerp van architecten Libotte en Fontaine i.s.m. beeldhouwer A. Courtens. Eerste steenlegging in 1954, inhuldiging in 1957. Vormt herinnering aan Leieslag van mei 1940.


ID: 76301 | Bouwkundig element

Duitse observatiebunker/vuurleidingspost

Koninklijke Baan zonder nummer (Middelkerke)
Koninklijke Baan z.nr. (gelegen op het domein van Camping Cosmos, Koninklijke Baan nr. 151) Duitse observatiebunker/ vuurleidingspost van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van de Atlantikwall (1942-1944). Restant van een kustbatterij uit het begin van de oorlog die in 1943 reeds verlaten was (want niet meer vermeld op een kaart van dat jaar). Op een luchtfoto van 1948 zijn nog zes ope


ID: 80122 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats

Dodenveldstraat 30 (Lommel)
Duitse militaire begraafplaats van 16 hectare, aangelegd in 1953-59 door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge.