ID: 214795 | Bouwkundig element
Klaverbladdreef (Antwerpen)
Commandobunker uit de Tweede Wereldoorlog, het betreft een afgeknotte kegelvormige constructie in gewapend beton met één kamer.
ID: 217127 | Bouwkundig element
Gentpoortvest (Brugge)
Bunker van de Passieve Luchtbescherming, opgetrokken rond 1938 langs de Brugse stadsvesten, ter hoogte van de Gentpoortvest.
ID: 304562 | Bouwkundig element
Astene (Deinze), Baaigem, Gavere, Semmerzake, Vurste (Gavere), Gontrode, Melle (Melle), Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte, Schelderode (Merelbeke), Eke, Nazareth (Nazareth), Gijzenzele, Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele), Wetteren (Wetteren)
Belgische verdedigingslinie met bunkers, tussen 1934 en 1938 aangelegd op een achttal kilometer ten zuiden van Gent, meer bepaald tussen Astene (Deinze) en Kwatrecht (Wetteren).
ID: 306075 | Bouwkundig element
Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Tervuren (Vlaams-Brabant)
Deel van de verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver, gebouwd in 1939 om België te beschermen tegen een Duitse inval.
ID: 50002 | Bouwkundig element
Boomstraatje (Maldegem)
De Lievebrug over het Leopoldkanaal is een Bailey-bridge, een militaire vakwerkbrug, zoals die in 1940 ontwikkeld werd door de Engelse ingenieur Sir Donald Coleman Bailey. Als strategische brug, die in enkele uren tijd moest kunnen opgebouwd worden, terug gedemonteerd, getransporteerd en terug opgebouwd worden, is de betreffende brug vermoedelijk één van de laatste resterende en nog steeds in gebruik zijnde Baileybruggen uit de Tweede Wereldoorlog.
ID: 57013 | Bouwkundig element
Prins Boudewijnlaan (Maldegem)
Het Adegem Canadian War Cemetery werd aangelegd in 1945, naar ontwerp van architect Philip Hepworth en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De definitieve symmetrische aanleg met ingangspoort, centraal kruis en gedenkhal dateert van 1952-53.
ID: 59832 | Bouwkundig element
Koning Albertpark (Kortrijk)
Centraal in een park gelegen monumentaal gedenkteken naar ontwerp van architecten Libotte en Fontaine in samenwerking met beeldhouwer Alfred Courtens. Het gedenkteken ter herinnering aan de Slag aan de Leie in mei 1940, werd ingehuldigd in 1957. Vlakbij staat een gedenksteen van Luikse oud-strijders.
ID: 76301 | Bouwkundig element
Koninklijke Baan (Middelkerke)
Duitse observatiebunker/ vuurleidingspost van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van de Atlantikwall. Restant van een kustbatterij uit het begin van de oorlog die in 1943 reeds verlaten was.
ID: 80122 | Bouwkundig element
Dodenveldstraat 30 (Lommel)
Duitse militaire begraafplaats van 16 hectare, aangelegd in 1953-59 door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge.