Geografisch thema

Poelvoorde

ID
15006
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15006

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Lijkstraat en de Schuiferskapellestraat, in gebruik als een toegangsdreef tot de site Poelvoorde. De straatnaam verwijst naar het hier aanwezige kasteel en de heerlijkheid Poelvoorde. Het zou betekenen "weg door het moeras" of "plaats in een moeras". Het toponiem "voorde" gaat terug tot de 8ste-9de eeuw. Poelvoorde was een omvangrijk leen met een groot aantal meegaande en afhangende lenen. De straatnaam verwijst naar het hier aanwezige "Goed ten Poelvoorde" (nummer 5 en 7).

De oudste weergave van de straat is terug te vinden op de kaart van het Sint-Amandsche van circa 1639. De straat wordt weergegeven met recht tracé afgezoomd met bomen. Duidelijke weergave van de site met het kasteel "Poelvoorde" met een opper- en neerhofstructuur binnen een omwalling. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt de straat met grosso modo het huidige tracé weergegeven en afgezoomd met bomen.

Nu wordt de straat getypeerd door een toegangsdreef tot de site Poelvoorde, enerzijds een onverhard gedeelte afgezoomd met bomen en anderzijds een bekiezelde erfoprit.

 • Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nr. C 119.
 • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.
 • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 290.
 • PATTEEUW J., Feodaal overzicht van Wingene, in Ons Wingene, Jaarboek 10, 2007 (deel 2), p. 75.
 • PATTEEUW J., Molens te Wingene voor 1600, in Ons Wingene, Jaarboek 11, 2008, p. 81.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hof van Poelvoorde

 • Omvat
  Neerhof van het kasteel Poelvoorde

 • Is deel van
  Wingene


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Poelvoorde [online], https://id.erfgoed.net/themas/15006 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.