Geografisch thema

Rakestraat

ID: 15009   URI: https://id.erfgoed.net/themas/15009

Beschrijving

Rechte geasfalteerde straat beginnend bij Beernemsteenweg en eindigend bij de Keukelstraat. De straatnaam verwijst naar een voormalige herberg "'t Raakske", op de hoek van de Rakestraat met de Bedelfstraat. Volgens De Flou verwijst de naam naar Jacoppe van der Rake.

De huidige bebouwing concentreert zich aan het kruispunt Bedelfstraat – Rakestraat met onder meer aanwezigheid van de herberg zogenaamd het "raexken" (nr. 15), met typerende getrapte hoekafwerking en bakstenen druiplijst onder de goot. Een gelijkaardige situatie vinden we terug op de kaart van Ferraris (1770-1778). Het eerste straatgedeelte beginnend bij de Beernemstraat en eindigend bij de Bedelfstraat wordt getypeerd door bossen. De verspreide bebouwing concentreert zich tussen het kruispunt met de Bedelfstraat en de Hoogweg. De oostzijde van de straat wordt gekenmerkt door bossen palend aan het veldgebied. In de loop van de 19de eeuw bouwactiviteiten. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) weergave van de panden nrs. 17-19 en nr. 21. Aan de westzijde van de straat nieuwbouwverkaveling tot stand gekomen vanaf de jaren 1970.

 • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.

 • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 291.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Rakekapel

 • Is deel van
  Wingene