Geografisch thema

Rijsbergestraat

ID
15012
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15012

Beschrijving

Rechte straat beginnend bij de Hertsbergeveldstraat en eindigend bij de Munkelostraat. Licht hellend verloop voorzien van asfalt. De huidige naam verwijst vermoedelijk naar het hier gelegen "Rijsbergh veldeken". De naam verwijst ook naar de familie van Rijsberghe die hier veel eigendommen had in de 15de eeuw. Ook aanduiding van de naam Rijsberg, in gebruik voor een hoeve, aangeduid op de militaire kaart van 1874.

Weergave van de straat in het landboek van 1756, eerste straatgedeelte onbebouwd en aangeduid met de naam "straetjen ofte dreve". Tweede straatgedeelte voorbij de Vrijstaat gekenmerkt door verspreide bebouwing bestaande uit hoeves met losse bestanddelen ingeplant op een erf voorzien van bomen, soms met bijhorende moestuin. Een gelijkaardige situatie is terug te vinden op de kaart van Ferraris (1770-1778). Op de kaart van Ph. Vander Maelen van circa 1850 is een gelijkaardige situatie weergegeven met verspreide hoevebouw. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw worden een aantal hoeven bijgebouwd (zie Militaire stafkaart van 1874). Ook concentratie van bebouwing op de hoek met de Rozendalestraat.

Nu verspreide hoevebouw bestaande uit losse bestanddelen. Meestal verbouwde oudere hoeven met soms behoud van 19de-eeuwse nutsgebouwen.

  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.
  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, 2005, p. 291.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Wingene


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijsbergestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15012 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.