Schewegestraat

Beschrijving

Loopt van Hillesteenweg naar Egemsestraat met een gebogen geasfalteerd straattracé. Op het einde van de straat opsplitsing in de Schewegestraat en de Egemsestraat. De straatnaam verwijst naar een oude herberg gelegen op het kruispunt met de Hillesteenweg. De herbergnaam werd ook gebruikt om de wijk "Scheeweghe" aan te duiden.

De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. In het renteboek St.-Amandsche Wingene van 1639 is de bebouwing geconcentreerd op het kruispunt Schewegestraat en Hillesteenweg. Op 18de-eeuwse kaarten zoals het landboek van Wingene (1756) en de Ferrariskaart (1170-1778) concentreert de bebouwing zich nog steeds op het kruispunt met de Hillesteenweg. Het verder verloop van de straat wordt getypeerd door verspreide bebouwing, bestaande uit vrijstaande hoeves of boerenarbeiderswoningen ingeplant op percelen aan de straat gelegen. Van de 18de-eeuwse bebouwing is niets overgebleven. In de 19de eeuw weinig bouwactiviteiten. Hierdoor heeft de straat een grotendeels landelijk karakter behouden getypeerd door akker- en weilanden, verspreide hoevebouw en boerenarbeiderswoningen, waarvan de oudste zijn ingeplant op een site weergegeven op 18de-eeuwse kaarten, waarvan de huidige bebouwing dateert uit de 19de en de 20ste eeuw.

• Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nr. C 119.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.