Geografisch thema

Schuiferskapelstraat

ID: 15016   URI: https://id.erfgoed.net/themas/15016

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen Keukelstraat en Motestraat, gelegen op het grondgebied Tielt (Schuiferskapelle). Geasfalteerde straat met licht gebogen tracé. De straatnaam verwijst naar de richting van de straat.

Vanouds een belangrijke straat. Vroeger ook gekend onder de naam "Brugghewegh of Heerwegh". Weergegeven met grosso modo het huidige tracé op de kaart van het tiendenboek van het Sint-Amandsche (1639). Weergave van de Poelvoordemolen, gelegen op het kruispunt met de Ruiseledesteenweg.

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergave van een straat afgezoomd met bomen. De bebouwing wordt getypeerd door verspreid gelegen hoeven bestaande uit losse bestanddelen. Weinig overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing. Nr. 15, een hoeve bestaande uit losse bestanddelen, vermoedelijk ingeplant op een oudere site.

  • BISSCHOPPELIJK ARCHIEF BRUGGE, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nr. C 119.

  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 292.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties