Geografisch thema

Sint-Pietersveldstraat

ID
15018
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15018

Beschrijving

Straat met gebogen tracé beginnend bij de Vagevuurstraat en eindigend bij de Predikherenstraat. Vermoedelijk aangelegd circa 1860. Opgenomen in het beschermde landschap Sint-Pietersveld, beschermd bij MB van 24/06/2002.

De straatnaam verwijst naar het gelijknamige Sint-Pietersveld waar de straat gelegen is. Het eigenlijke Sint-Pietersveld, een vroegere bezitting van de Sint-Pietersabdij te Gent is lang een niet ontgonnen en onbebouwd gebied geweest. Omstreeks 1859 werden op het grondgebied Wingene ruim 60 ha heide- en bosgrond door de staat aangeworven. In de meest westelijke hoek werd in 1859-1860 een bijhuis van het groot gesticht gebouwd (Ruiselede) ook gekend als matrozenschool (nrs. 3-5-7). Toen werden ook een aantal woningen voor matrozeninstructeurs en bewakers gebouwd. Ook aanwezigheid van het voormalige kleuterschooltje (nr. 6B).

De straat kan qua uitzicht opgedeeld worden in twee delen. Eerste straatgedeelte met gaaf bewaarde dreefstructuur voorzien van beuken en bebouwing in functie van het nabijgelegen Rijksopvoedingsgesticht op het grondgebied Ruiselede. Ook aanwezigheid van een parkeerplaats, voetbalveld en bijhorende tribune. Het tweede straatgedeelte wordt getypeerd door weilanden met aan de oostzijde van de straat aanwezigheid van zendmasten horend bij de gebouwen van de Radio Maritieme diensten of "Belradio" (*Predikherenstraat nr. 27).

 • ARCHIEF R-O WEST-VLAANDEREN - ONROEREND ERFGOED, Archiefnr. W/00526, W/01796.
 • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.

 • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 292.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Omvat
  Hervormingsschool

 • Omvat
  Kasteel Carpentier

 • Omvat
  Meisjes- en kleuterschool

 • Omvat
  Parkbosstructuur

 • Is deel van
  Wingene


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Pietersveldstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15018 (Geraadpleegd op )