Tieltstraat

Beschrijving

Drukke straat gelegen in het centrum van Wingene, beginnend bij de Oude Bruggestraat ter hoogte van de Markt, en eindigend bij de Heilig Sacramentstraat. De straatnaam verwijst naar de verbinding tussen Wingene en Tielt. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid met dezelfde naam.

Gebogen geasfalteerd straattracé. Straat met verschillende functies die zich weerspiegelen in de bebouwing. Aanwezigheid van onder meer woningen en commerciële functies. Ook aanwezigheid van een voormalige brouwerij (nummer 15), en een vlasfabriek (nummer 49). De religieuze functie weerspiegelt zich door de aanwezigheid van de "kapel Dobbelaere".

Vanouds een belangrijke straat in het centrum van Wingene. De eerste weergave van de straat is terug te vinden in het tiendenboek van het Sint-Amandsche van Wingene (1639). Verspreide bebouwing, vooral geconcentreerd in het straatgedeelte tussen de Oude Bruggestraat en de Kapellestraat. Op 18de-eeuwse kaarten, zoals de kaart van Ferraris (1770-1778), weergave van een dichter bebouwde straat. Weliswaar weinig overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing. De oudste volumes zijn weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). Grote bouwactiviteiten vanaf de tweede helft van de 19de eeuw waarbij onder meer gronden werden verkaveld en een eenheidsbebouwing werd opgetrokken zie nummers 16-20 gebouwd in 1893. In 1926 bouwen van een gevelrij op een braakliggend stuk grond namelijk de nummers 34-44.

Nu wordt de straat getypeerd door overwegend aaneengesloten bebouwing bestaande uit overwegend breedhuizen van drie à zeven traveeën onder een pannen zadeldak. Overwegend lijstgevels, al dan niet geschilderd of bepleisterd en verfraaid met siermetselwerk of sierpleisterwerk. De ene met meer uitgesproken stijlkenmerken dan de andere. Voorbeelden van eenvoudige neoclassicistische panden zijn onder meer nummers 16-18. Voorbeelden van interbellumarchitectuur zijn onder meer nummer 49 en nummer 58. Op het einde van de straat aanwezigheid van een vlasfabrikant Dobbelaere met dominante aanwezigheid van de werkplaatsen en bijhorend woonhuis, op de hoek met de Heilig Sacramentstraat.

• Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nr. C 119.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.
  • LAMS L., Wingene, in HOLLEVOET F., Als straten gaan ... praten, Tielt, 2005, p. 293.
  • PATTEEUW J., Wingene in oude kaarten van 1600 tot 1800, in Ons Wingene, jaarboek 5, 2002, p. 12-30.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie