Geografisch thema

Akkerstraat

ID
15032
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15032

Beschrijving

Straat tussen de Kortrijksesteenweg en de Krommestraat met deels gebroken en deels recht tracé. Geasfalteerd wegdek. Vroegere benaming "Bouckhoutstraete" naar het "goed Bouckhoutte" op het einde van deze straat op grondgebied Wingene (cf. Hillesteenweg). In het landboek van Zwevezele (1692) opgetekend met quasi identiek tracé: enkel het westelijke gedeelte tot aan de Krommestraat is nog niet aangelegd. Zelfde weergave op de Ferrariskaart (1770-1778): de weg loopt eind 18de eeuw doorheen het "Luysenbergh bosch" en doorheen akkers en is aan weerszijden afgezoomd door bomen (westelijk gedeelte) en hagen (oostelijk deel). Ten noorden van de straat is een staakmolen met drie gebouwen opgetekend.

Heden is het eerste westelijk gedeelte ingenomen door een industriezone, het tweede oostelijke deel behield zijn landelijk karakter en wordt getypeerd door verspreide hoevebouw en aanpalende akkers en weiden. Nr. 1 is een kleine boerenarbeiderswoning vermoedelijk uit de jaren 1930. Gecementeerde baksteenbouw en behouden schrijnwerk met horizontale roedeverdeling.

  • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Aanwinsten VI, nr. 2571.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

  • Omvat
    Hoeve 't Goed te Allaerde

  • Omvat
    Hoeve met vrijstaande bestanddelen

  • Is deel van
    Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Akkerstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15032 (Geraadpleegd op 08-03-2021)