Geografisch thema

Aspergemstraat

ID
15033
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15033

Beschrijving

Lange straat tussen de Zeswegestraat en de Herreweg die de wijken Zeswege en Meiboom met elkaar verbindt. Geasfalteerde straat met gebogen tracé. De straatnaam is vermoedelijk afgeleid van tiendennaam "Asperghemtiende" dat vanaf 1419 voorkomt. Als dusdanig weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). In het landboek van Zwevezele (1692) afgebeeld als een landelijke weg doorheen akkers en weiden en aangeduid als "asperge straete". Ter hoogte van het huidige nummer 13 bevindt zich een hoeve. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de straat met bomen afgezoomd en bestaat de bebouwing uit kleine hoeves in een boomgaard met een concentratie aan het kruispunt met de huidige Rijkestraat en tussen de Lindeboomstraat en de het kruispunt met de Herreweg. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) meer verspreide hoevebouw.

De straat bewaart tot op vandaag haar landelijk karakter met verspreide bebouwing bestaande uit hoeves met vrijstaande bestanddelen waarvan de woningen vernieuwd en de bijgebouwen oorspronkelijk (19de eeuw), boerenarbeiderswoningen soms opgevat als tweewoonsten en nieuwbouw tot op vandaag. Op hoek met de Zeswegestraat bevindt zich café "Den Drieweg".

 • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
 • LAMS L. i.s.m. VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 303.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Boerenwoning met geïncorporeerde stal

 • Omvat
  Gevaerts Kapel

 • Omvat
  Pijlerkapel

 • Is deel van
  Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aspergemstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15033 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.