Geografisch thema

Aspergemstraat

ID
15033
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15033

Beschrijving

Lange straat tussen de Zeswegestraat en de Herreweg die de wijken Zeswege en Meiboom met elkaar verbindt. Geasfalteerde straat met gebogen tracé. De straatnaam is vermoedelijk afgeleid van tiendennaam "Asperghemtiende" dat vanaf 1419 voorkomt. Als dusdanig weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). In het landboek van Zwevezele (1692) afgebeeld als een landelijke weg doorheen akkers en weiden en aangeduid als "asperge straete". Ter hoogte van het huidige nr. 13 bevindt zich een hoeve. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de straat met bomen afgezoomd en bestaat de bebouwing uit kleine hoeves in een boomgaard met een concentratie aan het kruispunt met de huidige Rijkestraat en tussen de Lindeboomstraat en de het kruispunt met de Herreweg. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) meer verspreide hoevebouw.

De straat bewaart tot op heden haar landelijk karakter met verspreide bebouwing bestaande uit hoeves met vrijstaande bestanddelen waarvan de woonhuizen vernieuwd en de bijgebouwen oorspronkelijk (19de eeuw), boerenarbeiderswoningen soms opgevat als tweewoonsten en nieuwbouw tot op heden. Op hoek met de Zeswegestraat bevindt zich café "Den Drieweg".

 • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Aanwinsten VI, nr. 2571.

 • LAMS L. i.s.m. VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 303.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Gevaerts Kapel

 • Omvat
  Pijlerkapel

 • Omvat
  Woonhuis met geïncorporeerde stal

 • Is deel van
  Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Aspergemstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15033 (Geraadpleegd op )