Geografisch thema

Cauwenteynestraat

ID
15039
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15039

Beschrijving

Landelijke straat die van de wijk Zeswege (Zeswegestraat) naar de gemeentegrens met Lichtervelde leidt. Vroegere benamingen zijn "Hontswegh" en "den Lichtervelde Binnenweg". Huidige naamgeving komt voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). De "Cauwentine" verwijst naar het nabijgelegen gelijknamig leengoed met hofstede net over de grens met de gemeente Lichtervelde. De straat is weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). In het landboek van 1692 is het noordelijk straatgedeelte tussen het kruispunt met de huidige Zeswegestraat en de Hazewindstraat quasi volledig ingenomen door een grote vijver de "Danckaertsvijver" eigendom van de heer van Zwevezele. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de straat quasi onbebouwd en aan beide zijden afgezoomd met bomen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) zijn langs de straat een zestal kleine hoevetjes verspreid en een grotere hoeve op een plaats aangeduid als "het hooghe" (nr. 3), die inderdaad iets hoger gelegen is dan de straat.

Het huidige straatbeeld wordt gekenmerkt door verspreide hoevebouw bestaande uit vrijstaande bestanddelen, waarvan de oudste bebouwing terug gaat tot het begin van de 19de eeuw. Het landelijk karakter wordt mede bepaald door de aanwezigheid van akker- en weilanden.

 • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Aanwinsten VI, nr. 2571.
 • LAMS L. i.s.m. VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 304.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve met vrijstaande bestanddelen

 • Omvat
  Hoevesite

 • Omvat
  Kapel tussen linden

 • Omvat
  Pijlerkapel

 • Is deel van
  Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Cauwenteynestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15039 (Geraadpleegd op )