Geografisch thema

Hellestraat

ID
15041
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15041

Beschrijving

Straat tussen de Meiboomstraat en de Zeswegestraat met een overwegend recht tracé, dat grotendeels de loop van de Grote Beek volgt. Vroegere benaming was "Brouckelstraete". Huidige naamgeving verwijst naar de herberg "het vagevier" (nu afgebroken) die op het primitief kadasterplan (circa 1834) gesitueerd wordt aan het kruispunt met de Zeswegestraat. Op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) is de straat als onbebouwd opgetekend. Huidig tracé is ook weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778): de straat is aan weerszijden afgezoomd met bomen en de bebouwing bestaat uit verspreide hoevebouw. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met aanduiding van "Van Pouckens kapelle" (vandaag verdwenen) op oostelijke hoek met de Meiboomstraat.

De straat wordt op vandaag getypeerd door akkers en weilanden en verspreide hoeves die langs de straat of iets achterin gelegen zijn. Hoeves met losse opstelling, verbouwde woningen en recent toegevoegde grote loodsen.

 • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
 • LAMS L. i.s.m. VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 305.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Het Hof in 't Vrije

 • Omvat
  Hoevetje

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met lindes

 • Omvat
  Meerschenhof

 • Is deel van
  Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hellestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15041 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.