Geografisch thema

Herreweg

ID
15042
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15042

Beschrijving

Lange, landelijke straat met gebogen en geasfalteerd tracé tussen de Sprietstraat en de gemeentegrens met Koolskamp (Ardooie). Op het primitief kadasterplan (circa 1834) nog aangeduid als "Brugsche Heirbaan". Werd tevens "Rijsselschen Heirweg" en "Rousselaerschen heirweg" genoemd, verwijzend naar verbinding tussen Brugge en Rijsel. Oorspronkelijk werd de benaming ook gebruikt voor de huidige Vrijgeweidstraat, die vanaf de Zeswegestraat naar het noorden toe het verlengde van de Herreweg vormt. Al van in de 16de eeuw is er aan het kruispunt met de Zeswegestraat een concentratie aan herbergen. Het betreft hofsteden met een eigen brouwerij met ondermeer "’t Herteken" op de hoek van de Sprietstraat/ Zeswegestraat en de Vrijgeweidstraat (Zeswegestraat nummer 79), het "Jaegerken" op de oostelijke hoek van de Zeswegestraat/ Sprietstraat en de Herreweg en het "Haeswindeke" langs de westzijde van de Herreweg net voor de kruising met de Zeswegestraat/ Sprietstraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) loopt de straat door akkers en weiden en situeert de enige bebouwing zich ten oosten van de weg net boven de Gemenestraat waar een drietal hoeves gegroepeerd zijn. Quasi identieke weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

De straat wist tot op vandaag haar landelijk karakter te behouden. De bebouwing is verspreid en bestaat uit hoeves en vrijstaande woningen. Nummer 5 de zogenaamde "Koopmanshoeve" zie houten naambord met nieuwe boerenwoning uit de jaren 1950-1960 en bewaarde stalling.

 • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
 • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 305.
 • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 140, 218-219, 418.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Is deel van
  Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herreweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/15042 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.