Geografisch thema

Heulstraat

ID
15043
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15043

Beschrijving

Geasfalteerde straat met gebogen tracé tussen Hille en de Ruddervoordestraat. De straat werd vroeger "Dixmudschen Boterweg" genoemd. De naamgeving verwijst naar het toponiem "De Hul" dat werd gebruikt voor een perceel langs deze straat. Eerste vermelding in 1902. Huidig tracé is als dusdanig weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met een drietal kleine gebouwen langs de weg en een achterin gelegen woonhuis op een met bomen afgezoomd perceel toegankelijk via een lange dreef.

De straat heeft een tweeledig karakter: langs het gedeelte tussen de Hille en de Yzerbergstraat bevindt zich een concentratie van recente, vrijstaande woningen aansluitend bij de verkavelingen in de parallelle straten. Het gedeelte tussen de Yzerbergstraat en de Driekavenstraat wist tot op vandaag zijn landelijk karakter te vrijwaren en wordt getypeerd door verspreide bebouwing van boerenabeiderswoningen en hoeves uit de 19de en 20ste eeuw. De hoeves hebben een losse opstelling waarvan de nutsgebouwen bewaard zijn maar de boerenwoning vervangen door nieuwbouw. Zo ook nummer 2 met bewaarde schuur en stal en recente boerenwoning.

  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 305.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning van 1820

  • Omvat
    Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw

  • Is deel van
    Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heulstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.