Geografisch thema

Kleine Meiboomstraat

ID
15049
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15049

Beschrijving

Korte landelijke straat die van de Herreweg naar de gemeentegrens met Koolskamp (Ardooie) leidt en daar verder loopt in de Meiboomstraat. Huidig gebogen en gebroken tracé is weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). De straat is er aan beide zijden afgezoomd met bomen en loopt doorheen akkers en weiden. Het noordelijke gedeelte van de weg loopt door een bos genaamd "verge de menin". Als bebouwing is slechts een achterin gelegen hoeve (nummer 1) opgetekend. Zelfde weergave op het primitief kadasterplan (1834) en in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Op deze laatste twee kaarten wordt de straat nog "Thoroutstraete" genoemd. Onveranderd gebleven tot op vandaag. Tot op vandaag geen bijkomende bebouwing en behouden landelijk karakter.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 306.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kleine Meiboomstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15049 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.