Kleistraat

Beschrijving

Landelijke straat die van de Meiboomstraat naar de gemeentegrens met Koolskamp (Ardooie) leidt en daar verder loopt. Geasfalteerde straat met gebogen tracé. Al weergegeven in het landboek van 1692. Op het pre-kadastraal plan van 1817 aangeduid als "Kleyn straetje". Voor het eerst met huidige benaming genoemd in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Vroegere benaming "Bertveld" straat. Weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) als een met bomen afgezoomde straat tussen akkers en weilanden met verspreide hoevebouw langsheen de weg. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) zijn slechts twee hoeves afgebeeld: een aan de Meiboomstraat en een in het midden van de straat.

Het huidige straatbeeld wordt bepaald door de aanwezigheid van akker- en weilanden. Verspreide hoevebouw bestaande uit losse bestanddelen van verankerde baksteen. De oudste dateren uit het begin van de 19de eeuw en zijn weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834).

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie