Geografisch thema

Meiboomstraat

ID
15059
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15059

Beschrijving

Lange straat met gebogen tracé tussen de Koolskampstraat en de Herreweg. Naamgeving verwijst naar de voormalige herberg "de Meiboom" een hofstede reeds bekend en weergegeven op kaarten van midden 17de eeuw en vanaf eind 19de eeuw zo genoemd. Een kaart van 1803 vermeldt de "chemin du meye boom". Vroeger de "Capelleackerstraete" genoemd naar een lokaal toponiem.

Op een kaart van 1692 zijn tussen de Meiboomstraat en de Waterstraat (nu verdwenen) ter hoogte van het kruispunt een zestal hofsteden gegroepeerd onder de heerlijkheid "Te Waetere". Eén van de hoeves werd "Cappelhof" genoemd. In het landboek van 1692 is het gedeelte tussen de Koolskampstraat en de Hellestraat aangeduid als "straete van zwevezeel plaetse naer de waterstraete ofte abeelen dreve". Blijkbaar was de straat afgezoomd met abelen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) vertoont ze een gebogen tracé waarlangs verspreide hoeves. Gelijkaardige weergave op het primitief kadasterplan (circa 1834) met aanduiding van "dès d' un moulin démoli" op het perceel van huidig nr. 55B. Deze molenresten hoorden bij de naastliggende haakse tweewoonst op de plaats van huidig nr. 55. Het verband tussen deze molen en de molen die iets verder bij nr. 57 zou worden opgetrokken in 1843 is niet geheel duidelijk. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) afbeelding van "Van Pouckens kapelle" aan het kruispunt met de Lindeboomstraat en van "cabaret Meyboom" op het einde aan de Herreweg.

De straat bewaart tot op vandaag haar landelijk karakter vanaf nr. 12. Ten noorden daarvan is er een concentratie van vrijstaande woningen aansluitend bij de verkavelingen in de zijstraatjes. Oudere hoevesites heden met nieuw woonhuis en behouden erfpijlers (nr. 30) en verbouwde boerenarbeiderswoning met geïntegreerde stal uit begin 20ste eeuw (nr. 63). De historische groepering van hoeves ten zuiden van de weg is nog steeds afleesbaar maar heden met grondig verbouwde gebouwen. Voorbeeld: nr. 39 is het zogenaamde "DYKHOF" (zie houten naambord). Een hoeve met vrijstaande bestanddelen toegankelijk via een verharde oprit doorheen de huisweiden en afgesloten door een smeedijzeren hek tussen vierkante roodbakstenen pijlers met piramidale rotsbepleistering als topbekroning. In kern oorspronkelijke gebouwen met vernieuwd parement. Ter hoogte van het kruispunt met de Koolskampstraat is de westzijde ingenomen door het park van het voormalige kasteeldomein (Kasteelstraat). De rode baksteenmuur is verticaal geleed door middel van spaarvelden en is onderbroken door het smeedijzeren toegangshek tussen vierkante oranje-rode bakstenen pijlers met zandstenen topbekroning.

 • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Fonds Karel Mestdagh, nr. 1659.
 • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Aanwinsten VI, nr. 2571.

 • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 307.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning Denewethjes hofstedeken

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning met stal

 • Omvat
  Burgerhuis met tuin

 • Omvat
  Hoevesite

 • Omvat
  Mariakapel

 • Omvat
  Molensite Reynaertsmolen

 • Omvat
  Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw

 • Omvat
  Veevoederfabriek Veos N.V.

 • Is deel van
  Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Meiboomstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15059 (Geraadpleegd op 08-03-2021)