Geografisch thema

Molenaarstraat

ID
15060
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15060

Beschrijving

Zijstraatje van de Hille met zuidoostelijk verloop tot aan de Industrieweg. Oorspronkelijk Molenstraat genaamd, maar na de fusie in 1977 veranderd in Molenaarstraat. Voor het eerst afgebeeld in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) als een landelijke straat met als enige bebouwing nr. 1 op de hoek met Hille. Huidig straatbeeld wordt grotendeels bepaald door de bedrijfsgebouwen van de conservenfabriek "de Kroone" (Hille nr. 144-146). Op de splitsing met Smedenstraat bevindt zich een laag bakstenen volume mogelijk vroegere herbergfunctie, onder zadeldak (rode, mechanische pannen), (nr. 8). Verder nieuwbouwwoningen vanaf de jaren 1960 tot op heden. De straat vormt de noordwestelijke grens van het bedrijventerrein Zwevezele Hille.

 • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Aanwinsten VI, nr. 2571.

 • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 307.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Omvat
  Demarezkapel

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Loodsen van La Couronne

 • Is deel van
  Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Molenaarstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15060 (Geraadpleegd op )