Geografisch thema

Processiestraat

ID
15064
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15064

Beschrijving

Geasfalteerde straat die de Pastorijstraat met de Tramstraat verbindt. Vroegere benaming "de heyligh Sacramentswegh". Opgetekend op de Ferrariskaart (1770-1778) als een onbebouwde, landelijke straat met gebroken tracé tussen akkers en weiden met slechts een hoeve aan de kruising met de Pastorijstraat. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Huidige bebouwing sluit gedeeltelijk aan bij de recent aangelegde verkaveling in de Waterjufferstraat en de Krekelstraat, en bestaat hoofdzakelijk uit vrijstaande villa’s van de jaren 1950 tot op heden. Een tweetal oudere volumes zijn bewaard (nr. 2). Nrs. 8-12 een samenstel van drie roodbakstenen woonhuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Gevelopstand van twee traveeën (+ poorttravee tussen middelste en rechter woning) en twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen).

  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 304.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Processiestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15064 (Geraadpleegd op 08-03-2021)