Rupsenstraat

Beschrijving

Straat die via een overwegend recht tracé van de Bruggestraat naar de Schoolstraat loopt. Naamgeving zou volgens de literatuur verwijzen naar de Zwevezeelse familie Rups. Met huidig tracé opgetekend op de Ferrariskaart (1770-1778) als een met bomen afgezoomde weg doorheen akkers en weiden en een enkel haaks gebouw. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), nu met een drietal haakse gebouwen en een kleine hoeve. Op de pre-kadastrale kaart van 1817 en het primitief kadasterplan (circa 1834) aangeduid als "Rutsestraat" en op de Popp-kaart (circa 1850) als "Rutsemstraat".

De straat heeft haar landelijk karakter niet behouden en is verkaveld met uitzondering van het gedeelte tussen de Schoolstraat en de Zonnebekestraat dat tussen weilanden loopt. Huidig straatbeeld wordt getypeerd door vrijstaande woningen parallel aan de straat, hoofdzakelijk bestaande uit samenstellen van eenvoudige, éénlagige arbeiderswoningen van rond de vorige eeuwwisseling (1900) en recente villa’s van de jaren 1970 tot op vandaag.

Nummers 6-10 zijn een samenstel van drie lage woningen. Volgens kadaster gebouwd als driewoonst in 1899 in opdracht van Adolf Pincket, koopman in Zwevezele. Verankerde, rode baksteenbouw van zeven traveeën onder doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen), zwart gepekte plint. Aangepaste rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien en rechte strekken in zwarte baksteen die ook is gebruikt als omlijsting van de muuropeningen, vernieuwd houtwerk. Gekiezelde oprit links. Nummers 16-18 vormen een samenstel van twee lage woningen in twee fasen tot stand gekomen: eerst wordt nummer 16 opgetrokken in 1899, drie jaar later, in 1902, wordt nummer 18 gebouwd. Bouwheer is voor beide woningen de Zwevezeelse Karel Devos. Verankerde, rode baksteenbouw van telkens drie traveeën met een geïncorporeerde stal aan de zijgevel. Geheel onder doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen bij nummer 16 en rode, Vlaamse pannen bij nummer 18) met licht geknikte dakoverstek. Nummer 35 is een vrijstaande woning gebouwd in 1899 als tweewoonst (zie gedichte deur links). Bouwheer was de Zwevezeelse koopman Adolf Pincket-Bruneel. Gekiezelde oprit rechts, perceel aan linker zijde afgesloten door betonnen platen geometrisch opengewerkt aan bovenzijde. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel met aangepast rechthoekig venster. Nummer 52 is een woning opgetrokken in 1908 in opdracht van de Zwevezeelse landbouwsters Rosalia en Elodia Muylaert. Verharde oprit aan linker zijde. Verankerde, donkerrode baksteenbouw van vier traveeën met staltravee onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Dubbele baksteenfries onder licht geknikte, brede dakoverstek. Rechthoekige muuropeningen onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk. In linker travee beglaasde rondboognis met wit geschilderde omlijsting en bekronend kruis. Linker zijgevel met deur onder licht getoogde strek en later ingebrachte poort onder I-profiel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1900/4, 1900/5, 1902/29, 1909/5.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie