Geografisch thema

Sprietstraat

ID
15072
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15072

Beschrijving

Landelijke straat met gebogen tracé die het verlengde vormt van de straat tot aan de gemeentegrens met Lichtervelde. Tegen deze grens een aftakking die in noordelijke richting verder loopt tot aan de Torhoutstraat. Het oorspronkelijke tracé is deels bewaard gebleven in een gedeelte van de huidige Hazewindstraat en in de Kleine Kauwentinestraat. Naamgeving verwijst naar de voormalige herberg "De Spriet". Vroegere benaming was "de straete van Lichtervelde naer Brugghe". Aan het begin van de straat ter hoogte van het kruispunt met de Herreweg en de Vrijgeweidstraat bevonden zich al in de 17de eeuw drie herbergen: het "Jaegerken", "Haeswindeke" en "den Hert". Twee hiervan zijn al weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als een landelijke straat met een viertal kleine hoeves ter hoogte van het Kruispunt met de Herreweg/ Vrijgeweidstraat. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) zijn er een paar hoevetjes bijgebouwd en is de noordelijke aftakking afgebeeld met een kronkeliger verloop en verspreide kleine hoeves.

Landelijke straat doorheen akkers en weilanden met verspreide grondig verbouwde hoeves teruggaand op 18de-eeuwse sites (nummers 2, 4). Hoeves en boerenarbeiderswoningen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw, sommige met lange oprijlaan (nummer 7) en vrijstaande villa's tot op vandaag. Nummer 1 een lage tweewoonst gebouwd in 1913.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1913/25.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 309.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 418, 440, 456.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

  • Is deel van
    Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sprietstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15072 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.