Geografisch thema

Watermolenstraat

ID
15083
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15083

Beschrijving

Straat met T-vormig tracé in het noordwesten van de gemeente gelegen tussen de Willemstraat, de Ruddervoordestraat en de Roeselaarse Aardeweg. Aan de opsplitsing loopt de weg over de Grote Beek. De naamgeving verwijst naar de watermolen die net over de grens met Ruddervoorde (Oostkamp) werd opgericht in 1820 en in de loop van de 19de eeuw uitgroeide tot een groot gebouwencomplex. Vroegere benaming "Vosseputstraat" en "Vossestraat". Huidig tracé is reeds afgebeeld in het landboek van 1692 met als enige bebouwing een dieper gelegen omwalde site met twee gebouwen (nr. 9). Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn er langsheen de loop van de "Groot Beek" verschillende kleine hoeves opgetekend. De Atlas der Buurtwegen (circa 1843) toont verspreide kleine hoeves met aanduiding van "Ferme Maertens" aan de zuidwesthoek van de splitsing. Deze hoeve is geëvolueerd tot de hoeve nr. 6 met gedeeltelijk bewaarde bijgebouwen. Op dezelfde kaart zijn nog een tweewoonst en een aantal kleine hoeves te zien langs het zuidelijk gedeelte van de straat en aan het kruispunt met de Rick. De straat bewaart tot op vandaag haar landelijk karakter, hoofdzakelijk bepaald door akkers- en weilanden. De huidige bebouwing gaat terug op de sites die ten laatste zijn weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met bewaard gebouwenbestand (nrs. 3, 4, 8, 9) of met ver- of herbouwde woonhuizen (nr. 6).

 • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele.
 • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Aanwinsten VI, nr. 2571.

 • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 310.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning met stal

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve

 • Is deel van
  Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Watermolenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15083 (Geraadpleegd op )