Geografisch thema

Watermolenstraat

ID
15083
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15083

Beschrijving

Straat met T-vormig tracé in het noordwesten van de gemeente gelegen tussen de Willemstraat, de Ruddervoordestraat en de Roeselaarse Aardeweg. Aan de opsplitsing loopt de weg over de Grote Beek. De naamgeving verwijst naar de watermolen die net over de grens met Ruddervoorde (Oostkamp) werd opgericht in 1820 en in de loop van de 19de eeuw uitgroeide tot een groot gebouwencomplex. Vroegere benaming "Vosseputstraat" en "Vossestraat". Huidig tracé is al afgebeeld in het landboek van 1692 met als enige bebouwing een dieper gelegen omwalde site met twee gebouwen (nummer 9). Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn er langsheen de loop van de "Groot Beek" verschillende kleine hoeves opgetekend. De Atlas der Buurtwegen (circa 1843) toont verspreide kleine hoeves met aanduiding van "Ferme Maertens" aan de zuidwesthoek van de splitsing. Deze hoeve is geëvolueerd tot de hoeve nummer 6 met gedeeltelijk bewaarde bijgebouwen. Op dezelfde kaart zijn nog een tweewoonst en een aantal kleine hoeves te zien langs het zuidelijk gedeelte van de straat en aan het kruispunt met de Rick. De straat bewaart tot op vandaag haar landelijk karakter, hoofdzakelijk bepaald door akkers- en weilanden. De huidige bebouwing gaat terug op de sites die ten laatste zijn weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met bewaard gebouwenbestand (nummers 3, 4, 8, 9) of met ver- of herbouwde woningen (nummer 6).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 310.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning met stal

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watermolenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15083 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.