Geografisch thema

Yzerbergstraat

ID
15086
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15086

Beschrijving

Landelijke straat die de Bruggestraat met de Landsmanstraat verbindt via een gebroken en kronkelig tracé. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) nog vermeld als "Sneppe straete". De huidige benaming is mogelijk afgeleid van een (verdwenen) herbergnaam. Eerste vermelding volgens de Flou in 1902. Straat is afgebeeld als een met bomen afgezoomde weg doorheen akkers en weiden op de Ferrariskaart (1770-1778). Verspreide hoeves in een boomgaard langsheen de weg gepositioneerd. Zelfde weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), nu ook met een aantal kleinere boerenarbeidershuisjes en een kapel op het kruispunt met de huidige Heulstraat.

Vandaag is het landelijke karakter van de straat bewaard vanaf de Pastoor Goethalsstraat. Ten noorden hiervan bevinden zich hoofdzakelijk vrijstaande, verspreide hoeves. Nr. 49 is een heden sterk verbouwde hoeve die reeds was weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Opgebouwd uit een huisvolume met aanpalend rechts een lager en smaller stalvolume. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met geknikte dakoverstek. Het zuidelijke gedeelte van de straat tot aan de Bruggestraat wordt bepaald door de recente verkavelingen aan de oostzijde van de straat. De overzijde van de straat is nog oorspronkelijker met bewaarde maar verbouwde hoevetjes: nr. 6 is een dieper liggend boerenhuisje met restant van boomgaard en was mogelijk oorspronkelijk een tweewoonst. Laag volume van acht traveeën onder pannen zadeldak met geknikte dakoverstek. Bewaard volume met nieuw parement, muuropeningen en houtwerk. Nr. 28 met nieuw woonhuis maar bewaarde monumentale erflinde, meidoorn- en hulsthaag en twee achterliggende, haakse nutsgebouwen in rode baksteen onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met zonnerad in zijpuntgevel zuidelijk nutsgebouw en beluikte laadopening in zijpuntgevel noordelijk nutsgebouw.

 • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Aanwinsten VI, nr. 2571.

 • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 311.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoning met ingebouwde kapel

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Pijlerkapel van 1997

 • Omvat
  Woonstalhuis

 • Is deel van
  Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Yzerbergstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15086 (Geraadpleegd op 08-03-2021)