Geografisch thema

Zonnebekestraat

ID
15088
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15088

Beschrijving

Landelijke straat tussen de Kortrijksesteenweg en de Schoolstraat. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) nog vermeld als "Caseeren straete". Huidige naamgeving gaat terug op de eigenaar van de aanpalende gronden, Jacob de Vooght, echtgenoot van Anna De Gryse in het nabijgelegen "Blauwhuys" (Schoolstraat nr. 44) woonde en heer van Zonnbebeke was. Deze benaming is overgegaan op de wijk. In het landboek van 1692 bevindt zich tegen het kruispunt met Hille een woonhuis met haaks nutsgebouw ter hoogte van huidige nrs. 1, 1B en nr. 3. Links van de bebouwing start een weg in noordoostelijke richting naar Hille die heden nog is af te lezen in de parcellering. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de straat afgezoomd met bomen, loopt ze doorheen akkers en weiden en zijn er en zestal hoeves in een boomgaard opgetekend. De Atlas der Buurtwegen (circa 1843) toont de straat als een landelijke weg met een drietal hoeves aan de straat en een herberg "herderinne cabaret" op het kruispunt met de Kortrijksesteenweg.

 • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Aanwinsten VI, nr. 2571.

 • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 311.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Omvat
  Boerenwoning

 • Omvat
  Hoeve met vrijstaande bestanddelen

 • Is deel van
  Zwevezele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Zonnebekestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15088 (Geraadpleegd op 08-03-2021)