Geografisch thema

Frans Roucelstraat

ID
151
URI
https://id.erfgoed.net/themas/151

Beschrijving

Straatje met landelijke bebouwing op rechter zijde (ten westen) vertrekkend aan het koor van de Sint-Jobskapel en uitlopend op een wegje naar akkers en weilanden. Interessant dorpsgezicht, samen met lage bebouwing ten oosten en noorden van de kapel en de grote hoeve ten westen, op de grens met Nieuwerkerken. Tot de tweede wereldoorlog stond ook een hoeve aan de linkerzijde van de straat (oosten); deze werd echter afgebroken en vervangen door nieuwe "villa"-gebouwen die gelukkig achterin werden ingeplant. Op de rechter zijde, aaneenschakeling van drie hoeven met bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken; zeer gesloten uitzicht met opeenvolgende blinde muren van aanhorigheden of omheiningen van de straatzijde.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Langgestrekte hoeve

 • Omvat
  Semigesloten hoeve

 • Is deel van
  Aalst


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Frans Roucelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/151 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.