Geografisch thema

Kortestraat

ID
15135
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15135

Beschrijving

De Kortestraat - de korte verbinding tussen de Grote en de Oude Markt - werd reeds vermeld in een acte van 1267 en komt in het wijkboek van 1719 voor als Boterstraat omwille van de botermarkt die plaatsvond op het dichtst bijzijnde deel van de Oude Markt. Tot aan de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog liep rechts van het pand Kortestraat nr. 2 een smalle gang, de Radijzengang, die de Grote Markt / Kortestraat verbond met de Kroegstraete, een smal straatje dat achter de huizen van de Kortestraat liep tot aan de toegang met de huidige Kroegberg aan de Oude Markt. De Kortestraat - in het begin van de 19de eeuw reeds verbreed en verlaagd - werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig in as gelegd en tussen de jaren 1921-'25 opnieuw bebouwd met handelspanden in zogenaamde "wederopbouwstijl", gekenmerkt door een eclectische gevelarchitectuur en geïnspireerd op de regionale bouwstijlen, met integratie van eigentijdse of geïnterpreteerde bouwelementen. Typerend is het traditiegetrouw gebruik van bak- en/of natuursteen, al of niet verwerkt met blauwe hardsteen. Het zijn voornamelijk winkel-/woonpanden, doorgaans breedhuizen van drie bouwlagen en veelal in combinatie met een topconstructie die als scherm fungeert voor de langsgerichte nok van het zadel- of mansardedak, als reminiscentie aan het vroegere diephuis. De begane grond is doorgaans gevelbreed opengewerkt, met aangepaste winkelpuien. De oorspronkelijke puiomlijsting van de nrs. 6, 11 en 12 werden verwijderd.

 • MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen. De Kortestraat, in MGLOKO, 1964, p. 208-211.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis A la gerbe d'or / In den gulden schoof

 • Omvat
  Burgerhuis In den Kindskorf

 • Omvat
  Samengevoegde burgerhuizen

 • Omvat
  Samengevoegde panden

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Stadswoning naar ontwerp van J. Joos

 • Omvat
  Winkel- woonhuis

 • Is deel van
  Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kortestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15135 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.