Geografisch thema

Jan Cooppalaard

ID
15154
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15154

Beschrijving

Plein aan de "passerelle" over de Schelde, op de Poppkaart van rond 1860 genaamd "Grooten Aerd". In 1930, bij de inhuldiging van het standbeeld met de bronzen buste van Jan Cooppal veranderde de plaatsnaam in Jan Frans Cooppalplein. Later gewijzigd in Jan Cooppalaard; beeld later verplaatst naar het Kasteel van de voormalige buskruitfabriek Cooppal, aan de Cooppallaan nr. 91. Voorheen los- en laadkaai aan de Schelde. Gelegen nabij Aard, vroeger gekend als "Kleinen Aerd".

De passerelle dicht bij de Scheldebrug tussen Aard en Jan Cooppalaard, verbindt het stadscentrum met het gehucht Kapellendries. De "passerelle" vervangt de oude vaste brug die verlegd werd naar de Koningin Astridlaan. Een eerste brug over de Schelde werd aangelegd in 1792. Een nieuwe brug werd gebouwd na de kanalisatiewerken in 1894. De brug werd vernield tijdens beide Wereldoorlogen, zowel in 1914 als in 1940. De huidige vaste brug dateert van 1954. De "passerelle" werd ingehuldigd op 4 september 1957.

 • UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 107.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Stadswoning

 • Is deel van
  Wetteren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Jan Cooppalaard [online], https://id.erfgoed.net/themas/15154 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.