Geografisch thema

Koningin Astridlaan

ID
15162
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15162

Beschrijving

Verbindingsweg tussen de Nieuwstraat, Felix Beernaertsplein en de huidige Scheldebrug. Deze straat maakt deel uit van een nieuwe woonwijk, de "Astridwijk", die in de jaren 1930 op het verkavelde domein van het kasteel "Henri Libbrecht" van de Moerstraat werd aangelegd onder impuls van de firma Bernheim. Deze kasteelsite ging terug op het "Speelgoed" en behoorde in de 18de eeuw toe aan Petrus Livinus Corthals die het in 1786 verkocht aan baron C. A. (H)Opsomer. Via huwelijk kwam het goed in handen van generaal Lemarois.

Vervolgens werd het eigendom van Abel de Kerchove d'Exaerde, burgemeester van Wetteren, die het overmaakte aan Henri Libbrecht naar wie het kasteel sindsdien werd vernoemd. Dit domein dat zich uitstrekte tussen de Vijverstraat en de Prinses Josefien Charlottelaan is echter volledig verdwenen.

De hele straat is bebouwd met woningen uit het interbellum.

 • BROECKAERT J., Aantekeningen over Wetteren getrokken uit het archief dier gemeente, in Gedenkschriften van de oudheidkundige kring van Dendermonde, 2de reeks, XI, 1905, p. 192.
 • CASSIMAN P., Adolf Papeleu 1811-1858. Grondlegger van de Wetterse boomkwekerijen, Wetteren, 1997, p. 43 e.v.
 • UYTTENDAELE R., Wetteren 1780-1900. Kroniek van een gemeente, Wetteren, 1980, p. 39.
 • UYTTENDAELE R., Wetteren 1900-1952. Kroniek van een gemeente, Wetteren, 1993, p. 199-200.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Ensemble van arbeiderswoningen

 • Omvat
  Ensemble van burgerhuizen

 • Omvat
  Woning Van der Veeken met bedrijfsgebouwen

 • Is deel van
  Wetteren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Koningin Astridlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/15162 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.