Geografisch thema

Korte Massemsesteenweg

ID
15163
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15163

Beschrijving

Schuine straat lopende van de spoorweg tot aan de Zuidlaan en in verbinding staand met de Massemsesteenweg die door Massemen tot aan de Brusselsesteenweg loopt. Op de Poppkaart van rond 1860 vrijwel onbebouwde straat, met stenen windmolen ter hoogte van nummer 23. Molen uit begin 19de eeuw en eigendom van de brouwersfamilie Matthys, na verkoop aan de familie Van Temsche in 1929 afgebroken. Nu rest enkel de Heilige Theresiakapel, een beglaasde bakstenen pijlerkapel met Heilige Theresiabeeld volgens opschrift herbouwd in 1981 ter vervanging van een ouder exemplaar bij de vroegere molensite. Voorheen ook inplanting van "’t Breikotje", eerste tricotagefabriek van Hepworth opgericht eind 1880 in het begin van de straat tegenover het station, later overgenomen door Bevernage & co en vervolgens door de heer Ameye.

Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1960, Gent, 1962, p. 171-172.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties

 • Omvat
  Brouwerijsite Meganck

 • Omvat
  Conciërgewoning

 • Omvat
  Conciërgewoning en stalling

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Villa Van Themsche

 • Is deel van
  Wetteren


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Korte Massemsesteenweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/15163 (Geraadpleegd op 12-06-2021)