Geografisch thema

Kortewagenstraat

ID: 15164   URI: https://id.erfgoed.net/themas/15164

Beschrijving

Gelegen in gehucht Ten Ede, tussen Heusdensteenweg en Wetterensteenweg, onderdeel van de belangrijke weg die Wetteren-centrum gelegen aan de overzijde van de Schelde met Heusden (Destelbergen) verbindt. Reeds aangeduid op de Poppkaart van circa 1860 als "Korte Wagenstraet". In midden van 19de eeuw vrijwel onbebouwd met uitzondering van een viertal hoevesites. Grootste en eertijds omwalde hoeve met duiventoren, opklimmend tot de 18de eeuw en reeds afgebeeld op het Metingboek van 1701 als eigendom van J. Vanderhaghen, later gekend als hoeve De Bosscher (nummer 53). Thans grondig verbouwd en ingericht als woning met bedrijfsfunctie.

  • Gemeentearchief Wetteren, Historisch archief Wetteren, nr. 1064, Metingboek met figuratieve kaarten,1701.

Bron     : Bogaert C., DuchĂȘne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  DuchĂȘne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties

  • Omvat
    Heilig Hartkapel

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Wetteren

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kortewagenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15164 (Geraadpleegd op 20-09-2020)