Geografisch thema

Kortewagenstraat

ID
15164
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15164

Beschrijving

Gelegen in gehucht Ten Ede, tussen Heusdensteenweg en Wetterensteenweg, onderdeel van de belangrijke weg die Wetteren-centrum gelegen aan de overzijde van de Schelde met Heusden (Destelbergen) verbindt. Reeds aangeduid op de Poppkaart van circa 1860 als "Korte Wagenstraet". In midden van 19de eeuw vrijwel onbebouwd met uitzondering van een viertal hoevesites. Grootste en eertijds omwalde hoeve met duiventoren, opklimmend tot de 18de eeuw en reeds afgebeeld op het Metingboek van 1701 als eigendom van J. Vanderhaghen, later gekend als hoeve De Bosscher (nummer 53). Thans grondig verbouwd en ingericht als woning met bedrijfsfunctie.

  • Gemeentearchief Wetteren, Historisch archief Wetteren, nr. 1064, Metingboek met figuratieve kaarten,1701.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Heilig Hartkapel

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Wetteren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kortewagenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15164 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.