Kwatrechtsteenweg

Beschrijving

Lange straat lopende langs de Schelde als verbinding tussen de Brusselsesteenweg en de Noordlaan, eertijds gekend als "Pontweg" of "Ouden Pontweg" en teruggaand op het tracé van de oude heirweg van Gent naar Wetteren, Lede en Aalst zoals aangeduid op de "Caerte ende discriptie figuerative vande gheel den Lande van Aelst" door J. Horenhault in 15(9)6.

Rond 1860 nog vrijwel onbebouwd (zie Poppkaart), vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw tot op heden industrieel ontwikkeld. Onder meer vestigingsplaats van textielbedrijven met bijhorende directeurswoningen waaronder nummer 110-114 aanvankelijk ververij-blekerij Alfons Steppe opgericht in 1892, later overgenomen door textielbedrijf De Rudder-De Backer.