Molenstraat

Beschrijving

Oostelijk gelegen straat in gemeentecentrum tussen Wegvoeringstraat en Warandelaan. Oud tracé, reeds opgetekend in het Metingboek van 1701, en dito benaming historisch gerelateerd aan twee 18de-eeuwse houten windmolensites zoals aangeduid op de Poppkaart van rond 1860.

Aanvankelijk weinig bebouwde straat, waar in 1804 de nieuwe gemeentelijke begraafplaats werd aangelegd; in gebruik tot 1950; vervolgens geruimd en deels bebouwd.

Vanaf 1886 straat ook vestigingsplaats van het bloemmolenbedrijf "A. & N. Buyse" door Alphonse en Nestor Buysse, later gewijzigd in "De Molens van Wetteren"; activiteiten gestopt in 1919. Nijveraar Alphonse Buysse was tevens bouwheer en eigenaar van respectievelijk Villa Julia en woning Bombeke-Buysse in de Wegvoeringstraat nummer 21 en 102.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1960, Gent, 1962, p. 170-171.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena