Geografisch thema

Schoolstraat

ID
15175
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15175

Beschrijving

Korte straat in gemeentecentrum tussen de zogenaamde Zeshoek, met onder meer de Hekker- en Kerkstraat, en de Lange Kouter- en Jagerstraat, aangelegd na de bouw van de gemeenteschool in de jaren 1866 (nummer 23). Ter hoogte van nr. 29 voormalige site van breigoedfabriek Cordonnier. Bedrijf, waarvan de eerste bouwplannen dateren van rond 1908, opgericht in de periode 1908-1910 door Albert Van Hoorde en Eduard Hennes als "Hennes en Cie". Na de Eerste Wereldoorlog overgenomen door de families Schockaert en Cordonnier. Het bedrijf kende een grote bloei en specialiseerde zich in de fabricatie van nylonkousen. Diverse bedrijfsgebouwen opgericht tussen 1926 en 1936, hoofdgebouw in 1946 vergroot in 1967, en bureaugebouw in de jaren 1980. Activiteiten stopgezet in 2007; site gekocht door gemeentebestuur dat de terreinen zal herbestemmen.

 • De oude kousenfabriek Cordonnier in de Schoolstraat, Open Monumentendag Wetteren, Wetteren, 2009.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Dubbele woning met winkelruimte

 • Omvat
  Ensemble van burgerhuizen

 • Omvat
  Gemeenteschool

 • Is deel van
  Wetteren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Schoolstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15175 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.