Steenweg op Mol

Beschrijving

Gedeelte van het tracé herkenbaar op de Ferrariskaart (circa 1775); maakt thans deel uit van de van het westen naar het zuidoosten lopende as Turnhout-Retie, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Overwegend een heterogene 20ste-eeuwse bebouwing; naar het centrum toe lintbebouwing afwisselend met vrijstaande, banale woningbouw, complexen of bedrijven; naar Retie toe schaarser bebouwd, her en der oude toegangspoorten, monumentale bomendreven en paviljoentjes of boswachtershuisjes die nog refereren aan voormalige 19de-eeuwse domeinen van grootgrondbezitters en industrilen (zie inleiding gemeente, Staatsbaan nr. 1, nr. 222).

• VERDEGEM A.C.J., Beknopt kalendarium betrekkelijk de Turnhoutse banmolens, in Taxandria. Nieuwe Reeks, LXV, 1993, p. 131-154.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle