Hoofdstraat

Beschrijving

De Hoofdstraat, voordien Veerstraat geheten en nog vroeger "Oude Pontweg", is een onderdeel van de minstens sinds de middeleeuwen bestaande weg van Dendermonde via het Scheldeveer Appels/Berlare naar Gent. Van Appels Veer dat één van oudste veren in de streek is, werd in 1253 melding gemaakt bij de overdracht ervan door de graaf van Vlaanderen, Guido van Dampierre, aan Gregorius van Appels. Appels Veer is één van de weinige nog bestaande Scheldeveren, als overzet voor voetgangers en fietsers thans vooral toeristisch van belang.

Loskaai naast een Scheldebocht; in het kader van de rechttrekking van de Schelde in het laatste kwart van de 19de eeuw werd ook deze Scheldebocht van Appels afgesneden. De kaaien ter hoogte van huis De Rycke, nummer 175, waren eigendom van de gemeente en vormden voor de scheepvaart op de Schelde een los- en laadplaats voor traditioneel via de Schelde verscheepte goederen zoals mest, kalk, stenen, kolen. In het landschap naast de Hoofdstraat is het tracé van de oude Scheldebocht nog duidelijk zichtbaar aanwezig.

Op het straateinde vlakbij de Schelde en het Scheldeveer, nummer 90, voormalig café 't Veir. Alleenstaand art-deco-getint gebouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw dat het oude veerhuis vervangt. Vroeger herberg "Vlaamsch Hoofd", later "Café Weekend".

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • Dichter Jan Moruanx (1840-1917) en 'Appels-Kermis', in Dendermondse Museum- en Archiefberichten, 35, 1998, p. 1-9.