Fabriekstraat

Beschrijving

Onderdeel van de steenweg Dendermonde - Mechelen, namelijk het gedeelte tussen Driehuizen en de Provinciale Baan dat zuidwaarts van de dorpskern van Baasrode naast de Schelde leidt tot de spoorwegovergang van de afgeschafte spoorlijn 52 en het opgeheven station van Baasrode-Noord. Omstreeks 1879-1880 werd hier een nu verdwenen stationsgebouw van de spoorweghalte Baasrode-Noord opgericht aan de in 1880 in gebruik genomen spoorlijn Dendermonde-Puur; deze lijn werd in 1881 verlengd tot Boom in aansluiting met de in 1875 uitgevoerde verbinding Boom-Antwerpen-Oost. In 1969 werd het oude stationsgebouw afgebroken en vervangen door een modern naar ontwerp (1968) van architect Tibax. In de jaren 1980 verloor het zijn oorspronkelijke bestemming door afschaffing van de lijn 52 en doet sindsdien dienst als clublokaal van de Belgische Vrienden van de Stoomlocomotief en als gelegenheidsstation van de toeristische treinlijn naar Puurs.

• STROOBANTS A., 150 jaar spoorwegen te Dendermonde, Dendermonde, 1987, p. 70-71, 107-109.