Geografisch thema

Martelarenlaan

ID
15207
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15207

Beschrijving

Onderdeel van de drukke steenweg Sint-Niklaas – Dendermonde. Ten noorden aansluitend op de Zeelsebaan, ten zuiden na bocht op de brug over de Schelde naar Dendermonde. Straatnaam ontleend aan herdenkingsmonument op kleine rotonde aan splitsing met Steenweg van Grembergen opgericht in 1947 naar ontwerp van Jos De Decker en Fernand De Ruddere als herdenking aan de gedode burgers en verzetsstrijders op 4 september 1944 aan de Scheldebrug.

Overwegend vrijstaande bebouwing uit de jaren 1930, waarvan nummer 9 en 11 de meest kwalitatieve zijn. Tevens een aantal woningen in villastijl uit de jaren 1950 met typisch decoratief smeed- en houtwerk, zoals nummer 6 en nummer 16 gekend als "Huize Zaïre".


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Villa

  • Omvat
    Villa

  • Is deel van
    Grembergen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Martelarenlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/15207 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.