Geografisch thema

Beurzestraat

ID
15230
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15230

Beschrijving

Korte straat in het noordwestelijke gedeelte van het historische stadscentrum. Verbinding tussen de Kerk- en de dwarsende Emiel Van Winckelstraat, ten zuiden overgaand in de Zwarte Zustersstraat die uitkomt aan de Oude Dender.

Volgens het grondplan van Dendermonde van 1375, gereproduceerd door Alph. de Vlaminck (1866), aan weerszijde bebouwde straat gekend als "De Zuivelsteeg". Eveneens afgebeeld op het plan van circa 1640 gepubliceerd door A. Sanderus in de "Flandria Illustrata" (1644) met rijbebouwing aan beide zijden van de straat. Op de Poppkaart van circa 1860 gekend als "Rue de la Bourse", waaraan de huidige straatnaam ontleend is. Tijdens de Eerste Wereldoorlog grotendeels door de Duitse soldaten afgebrand.

 • DE VLAMINCK A., De stad en de heerlijkheid van Dendermonde. Geschiedkundige opzoekingen, (heruitgave) Staden, 1998.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2001


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Ensemble van burgerhuizen

 • Omvat
  Ensemble van twee arbeiderswoningen

 • Is deel van
  Dendermonde


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Beurzestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15230 (Geraadpleegd op 12-06-2021)