Geografisch thema

Issegem

ID
15240
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15240

Beschrijving

Issegem vangt aan bij de Molenstraat en splitst zich na 200 meter in twee. In de gelijknamige oude wijk en vroegere heerlijkheid was het heerlijke kasteel van Issegem gelegen dat een middeleeuwse oorsprong kende maar eind 16de eeuw verwoest werd. De wijk ligt tevens in de buurt van de bekende Balegemse steengroeven.

Het huidige straattracé is weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1778). Het gedeelte van de straat dat vanaf de Molenstraat naar en langs de landbouwstokerij Van Damme voert bewaart over een lengte van 200 meter een kasseiverharding. De bijhorende boomgaard van de hoeve reikt tot aan de wegsplitsing van Issegem waar de kasseibestrating ophoudt. Het betreft een smalle landelijke kasseiweg met bochtig verloop, aangelegd met porfierkasseien met regelmatige vorm, gedeeltelijk met langere stenen afgeboord. Ter hoogte van de hoeve is de berm naast de eigenlijke smalle rijweg eveneens met kasseien verhard tot tegen de straatgevel en sluit aan bij de (deels) gekasseide doorrit in de toegangspoort en de gekasseide binnenplaats van de hoeve.


Bron: Beschermingsdossier DO002336 (2008)
Auteurs: Moermans, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Barokke pijlerkapel met linde

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Issegem

 • Omvat
  Kasseiweg Issegem

 • Omvat
  Landbouwstokerij Van Damme

 • Is deel van
  Balegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Issegem [online], https://id.erfgoed.net/themas/15240 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oosterzele

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.