Blauwe-Zwaanstraat

Beschrijving

Straat ten zuidwesten van het centrum van Waregem. De straat loopt van de Papegaaistraat/ Platanendreef naar de Vichtseweg en de benaming is afgeleid van een 19de-eeuwse herberg die op de zijgevel gedateerd was "1874" en lag op de hoek met de Vichtseweg; gesloopt in het begin van de 21ste eeuw en vervangen door achteruit gelegen 'historiserende' nieuwbouwwoningen.

De straat is deels ontstaan na de aanleg van de autostrade E17 waardoor een viaduct moest worden gebouwd. Het oorspronkelijk tracé werd verlegd in westelijke richting. Eerste gedeeltelijke weergave van de straat op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), lopende vanaf de Platanendreef via een brugje over de Gaverbeek tot aan de huidige Goelevenweg; daar loopt het tracé dood. Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat, op de viaduct na, quasi volledig weergegeven zoals nu; de straat is er officieel geregistreerd als "Chemin n° 7" met als beschrijving "Chemin de waereghem à Vichte" ofwel zogenaamd "Vichte straet". De straat vertrekt aan "cabaret Papegaey" op de hoek met de huidige Papegaaistraat en loopt over de Gaverbeek en de Kasselrijbeek. Het zijtracé naar het huidige nummer 30 wordt er vermeld als "Sentier n° 125" met als verklaring "Sentier de la Ferme Callens à la Ferme Kopelen" of de "Kopelenwegel"; voorts onbebouwd. Quasi onveranderde weergave op de historische kaarten van de tweede helft van de 19de eeuw. In de laatste decennia van de 20ste eeuw, ten noordwesten van de autostrade, ontstaan van bedrijventerrein zone 4 en net ten zuidoosten van de Papegaaistraat, aanleg van een kleine verkaveling gelegen achter goed "Te Nieuwenhove".

Thans straat met geasfalteerd wegdek en deels kronkelend, landelijk verloop. De straat kruist de Gaverbeek en de Kasselrijbeek. De vrij schaarse bebouwing is hoofdzakelijk geënt op bewoning; één enkele landbouwuitbating en enkele gegroepeerd gelegen bedrijven. De oudste bebouwing klimt zeker op tot de 18de eeuw, zie nummers 80-82. Hedendaagse bebouwing bestaande uit vrijstaande eengezinswoningen op vrij gelijkmatig verdeelde percelen.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie