Boulezlaan

Beschrijving

Straat ten noordwesten van het centrum van Waregem, lopend van de Vijfseweg naar de Roger Vansteenbruggestraat. De straat is vernoemd naar de familie Boulez die lange tijd verschillende gronden bezat in de omgeving en woonde in een herenhuis aan de spoorlijn, aan de Vijfseweg ter hoogte van de huidige Boulezlaan.

Vermoedelijk is een eerste tracé hier ontstaan na de aanleg van de spoorlijn Gent-Kortrijk in 1839. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt het tweede deel van de straat - samen met de toen in het verlengde lopende Olmstraat - vermeld als "Chemin n° 49" en de omschrijving "Chemin de Waereghem à la ferme dit Enfant Hoste" of "Pontstraet". In 1917 wordt het herenhuis van de familie Boulez gesloopt om plaats te maken voor de uitbreiding van het rangeerstation. De huidige straat wordt aangelegd en bebouwd vanaf de late jaren 1920. Thans straat met vrij recht tracé onderbroken door een bocht. De straat bevindt zich aan de achterkant van het station en loopt in eerste instantie parallel met de spoorlijn; de zuidzijde van de straat wordt dan ook ingenomen door lange rijen fietsstallingen, parkeerplaatsen en een stationsgebouwtje. De historische bebouwing bestaat uit quasi volledig aaneengeschakelde, vaak kwaliteitsvolle interbellumwoningen. Na de bocht wordt de zuidwestzijde van de straat ingenomen door bebouwing uit de jaren 1930 en jaren 1950 tot heden. De noordoostelijke straatzijde was lange tijd enkel ingenomen door een magazijn op de hoek met de huidige August Craslaan; in het laatste kwart van de 20ste eeuw na de bocht, verkaveling met vrij gelijkmatige percelen en bebouwd met eengezinswoningen met tuin.

• ALGOET G., Instituut voor verpleegkunde te Waregem. Van 'Huize Aleydis' tot 'Aleydis' 1960-2005, in De Gaverstreke, jg. 35, 2007, p. 95-99.
  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het verleden. Erfgoedwandeling in Waregem, Waregem, 2006, p. 31.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie