Brouwerijstraat

Beschrijving

Straat ten zuidoosten van het centrum van Waregem, lopend in het verlengde van de Bessemstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Felix Verhaeghestraat en de Galgestraat, naar de Franklin Rooseveltlaan. De straatnaam verwijst naar de brouwerij die zich zeker in het begin van de 19de eeuw bevond in de thans nog bestaande bijgebouwen van de woning aan de Bessemstraat nummer 1.

Weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Chemin n° 21" met als omschrijving "Chemin de la ferme Verhaeghe au cabaret dit d'Hope van vrede" ofwel de "Brouwerij straet". Het korte, gebogen zijtracé naar de Wortegemseweg toe staat in de Atlas geregistreerd als "Sentier n° 111" ofwel "Chemin du hameau de Leeuwenhoek au cabaret de Mélodie" zogenaamd "Melodie straet". De straat is over het volledige traject in zeer beperkte mate bebouwd met verspreid gelegen woonhuizen en "Belle Marie's kapel" (zie Felix Verhaegehstraat); de meest dichte concentratie bevindt zich aan de kant van de Franklin Rooseveltlaan. Op de kaart van de Dépôt de la Guerre van 1874, eveneens weergave van de kapel aan het ene kruispunt en van "In d'Hoop van vrede cabt " aan de zuidwestkant van de straat. In de jaren 1930, bouw van enkele woningen rond het kruispunt met de Felix Verhaeghestraat en de Galgestraat (nummer 3) en in 1950 beslist de Waregemse bouwmaatschappij Helpt Elkander om drie clusters van telkens vijf woningen te bouwen op de hoek met de Franklin Rooseveltlaan.

Thans straat met afwisselend vrijwel recht en kronkelend verloop. Gevarieerde bebouwing, voornamelijk gericht op woonfunctie; restanten van voormalige hoeves. De oudste bebouwing klimt op tot de 18de eeuw (zie nummer 88) en het begin van de 19de eeuw (zie nummer 78). Nummer 29, kleine voormalige hoeve met aan de straatzijde een boerenhuis uit het begin van de 19de eeuw - weergegeven als tweewoonst op het primitief kadasterplan (circa 1835) - en een 20ste-eeuws dwars op het boerenhuis en achteraan gelegen, vrijstaand bijgebouwtje van twee bouwlagen; verankerde, beschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak maar met een door grote openingen (onder meer een garagepoort) doorbroken straatgevel. Nummers 97-99, zeker 19de-eeuws eenlaagsvolume onder pannen zadeldak met bijgebouwtje, aangeduid op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844), doch thans moeilijk zichtbaar van op de openbare weg. In beperkte mate nog resterende bebouwing uit de jaren 1920 (nummer 49) en de jaren 1930. Nummer 3, interbellumrijhuis geregistreerd in het kadaster in 1939 als woning voor fabriekswerker Richard Noreilde; bruine verankerde baksteenbouw met gevel van oranje baksteen verfraaid met decoratieve accenten van gele baksteen en in de benedenvensters bewaard schrijnwerk met bovenlichten met geometrische verdelingen en blauwe glaspanelen. In 1950 ontwerpt de Waregemse architect Maurice Bovyn (1889-1958) op de hoek met de Franklin Rooseveltlaan vijftien goedkope woningen (nummers 103-115); bruine baksteenbouw onder doorlopende zadeldaken en met deur in historiserende omlijsting.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1939/25.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie