Geografisch thema

Elsdreef

ID
15264
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15264

Beschrijving

Straat ten zuidwesten van het centrum van Waregem, lopend van de Vichtseweg naar de Ingooigemstraat. De straatnaam verwijst vermoedelijk naar de boomsoort.

De straat komt vermoedelijk al voor op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), waar ze deels als bebouwd straatje loopt doorheen het "Winsbergh Bosch". Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) aangeduid als een deel van de "Chemin n° 7" en verklaard als "Chemin de Waereghem à Vichte" met de naam de "Vichte straet"; het tweede deel "Chemin n° 101", zijnde de "Chemin du Cabaret den A K au Chemin dit wateringstraet (dreve)" of zogenaamd "Dreve". Op de overgang tussen beide "Chemins" wordt "Cabaret Den Haeck" vermeld. Sindsdien is het straatbeeld weinig gewijzigd. Huidige bebouwing van eengezinswoningen dateert pas uit het tweede-derde kwart van de 20ste eeuw (zie nummer 46). Enkele bewaarde oudere eenlaagshuizen die opklimmen tot circa het midden van de 19de eeuw (nummer 3, nummer 47).


Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Interbellumwoning

 • Omvat
  Onze-Lieve-Vrouw van de Vredekapel

 • Is deel van
  Waregem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Elsdreef [online] https://id.erfgoed.net/themas/15264 (Geraadpleegd op )